Glagolitic & Croatian Cyrillic on Croatian soil

Travel guide
Murvica ID: BR-TR-156


Glagolitic & Croatian Cyrillic on Croatian soil

Dobrodošli u Supetar!

Sunny Supetar Vacation Getaway 
Vas poziva da provedete neko vrijeme u Supetru i istražite glagoljicu i hrvatsku ćirilicu na otoku Braču.

"Izumitelj" glagoljaša je Konstantin Thessaloniki ili Salonski, poznatiji kao sv Ćiril. On je ostavio u glagoljici svoju filološku domišljatost (grupa koja glasova Slično se izgovara, slično kao u pismu) i svoj svjetonazor (osnovni elementi najstariji glagoljski su kršćanski simboli: križ, trokut i krug). Na hrvatskom tlu, glagolica uzima kutne oblike, u skladu s čakavskim glasovnim sustavom.
Glagoljica svoju formu prenosi u znanost i postaje hrvatskom glagoljicom. U srednjovjekovnoj kulturi, glagoljica je bila jako moćan medij, a ne samo slovo liturgijskih knjiga (misao). Bila je svakodnevno korišteno pismo.

Hrvatsku ćirilicu (bosančicu, poljičicu) Hrvati od 11. stoljeća koriste na relativno velikom prostoru. Supetarski fragment iz XII. stoljeća nalazi se na otoku. Južno od rijeke Krke, ovo je pismo nakon XII. stoljeća potpuno potisnulo glagoljicu i nastavio se razvijati - kao glavno pismo - s jakom konkurencijom iz latinice duž obale, od sredine XIV stoljeća. Do devetnaestog stoljeća, latinica će potisnuti hrvatsku ćirilicu na svim područjima gdje se njome puno pisalo; u Bosni, Hercegovini, Poljicama i zaleđu Splita (ponekad čak i šire u Dalmaciji), otocima (većina Brač), Dubrovnik i njegovoj okolici. 

Na pola puta između Bola i malog sela Murvice je Zmajeva špilja (od latinskog Dragos - Dragon), na nadmorskoj visini od oko tri stotine metara, a oko jedan kilometar zapadno od najvišeg vrha na otoku Braču (778 m). Redovnička pustinja dobila je ime od tajanstvenog zmajevog reljefa u kojoj se nalazi. Osim što je poznato da su izgradili samostan iznad luke u kojoj su se kretali, vjeruje se da su Glagoljaši kasnije osnovali i obližnju Pustinja Blaca.

Pustinju Blaca možete posjetiti iz nekoliko pravaca, ali uvijek i samo - pješice. Deset minuta vožnje od Nerežišća do Dragovoda, uz pola sata hodanja po kanjonu. Cesta kojom su stoljećima gazile mazge i konji i dalje je jedina veza sa svijetom. Najslikovitiji je pristup s mora, iz uvale Blaca od koje vodi uski put kroz kanjon okružen s obje strane sivim tri kilometra dugim stijenama.Brda koja vode u dolinu vrlo su strma i stjenovita, ispunjena klancima, špiljama i rupama. U stvari, riječ pustinja ukazuje na izolirano selo izgrađeno na oštroj i visokoj litici nekih 3,5 km udaljenoj od mora. 
Tijekom turske invazije, svećenici iz Poljica pobjegli su na Brač. Brački princ im je dao dopuštenje da se nasele u jednoj špilji, s ciljem da se posvete isključivo duhovnom životu. Glasovita glagoljaška pustinja iz 16. stoljeća, kasnije zvjezdarnice, Pustinja Blaca je muzejska institucija Centra za kulturu od 1994. godine.

Autor članka:
Apartmani Sunny Vacation Getaway, Supetar